Pinot grigio – bag om druen

winefamly

Pinot Grigio er efterhånden blevet en ret populær drue når der skal hældes hvidvin i danskernes glas.
Det skyldes mest den lave syre og meget frugtige søde smag der gør vinen velegnet til lette retter, fisk, og som en starter til festen

Her dyrkes druen

Pinot Grigio dyrkes både under det oprindelige, men også under andre navne i store dele af verden. I Frankrig markedsføres den som Pinot Gris, og i Tyskland som Grauburgunder, dette er dog den samme drue.
Og omend den også dyrkes i australien og andre oversøiske lande så er det absolut Frankrig og Italien der dominerer denne druesort. Her er det selvfølgelig også den europæiske smag der fremmes i vinen.

Italiensk rødvin har også længe været en favorit hos danskerne, så det ligger ikke fjernt at de også har stor succes med deres hvidvin.

Pinot Grigio har fået sit navn efter farven på druens skin der altså er let grålig eller lyserød til tider. Jo senere druen høstes jo sødere bliver vinen.

Smagen af pinot Grigio

Pinot Grigio druen har de helt optimale rammer i Italien, og kan derfor fås som både tør, men også mere søde vin. Her er smagen ofte præget af citrus pære og melon, med en lav syre.

I Frankrig giver det tørre efterår rig mulighed for en sen høst. Resultatet er en sød og rund vin. Ofte med en let krydret smag og evt et strejf af røget.

Australien er stadig i gang med at udvikle dyrkningen af druen og man finder derfor både de lidt lettere men sprøde vine.

Samtidig finder du også de mere fyldige vine, ofte med en god honningsmag der egner sig særdeles godt til krydret kylling, eller måske lidt tungere risretter med fisk.

Som sagt dyrkes vinen i store dele af verden, men vil du være sikker i dit valg er den Italienske hvidvin et godt bud.

Comments are Closed